De term Cosmeceutical of Cosmedical, zin of onzin?

16-04-2025

COSMECEUTICAL, COSMEDICAL OF COSMETICA, klopt dit wel?

De termen cosmeceutical en cosmedical worden voornamelijk als marketingterm ingezet. Ieder cosmeticamerk mag zichzelf cosmeceutical of cosmedical noemen. Maar ze vallen allemaal onder dezelfde Europese cosmeticawetgeving en mogen dus niets meer of minder dan andere cosmeticaproducten.

De werkzaamheid en effectiviteit van producten heeft dus niets te maken met deze misleidende marketingtermen, maar zijn volledig afhankelijk van de hoeveelheid en soort gebruikte actieve werkstoffen in de producten.  Het merk Extenso en ook Puurr skincare gebruiken effectieve concentraties actieve werkstoffen, waardoor de producten zowel huidverzorgend als huidverbeterend zijn.

Cosmetica mag officieel niet in de bloedbanen terechtkomen of hogere percentages werkstoffen bevatten dan wettelijk toegestaan. Is dit wel het geval dan wordt een product niet meer als cosmetica beschouwd, maar valt het onder de geneesmiddelenwet en krijgt het een officieel RVG-registratienummer (Register Verpakte Geneesmiddelen). 

Deze producten zijn dan alleen op recept verkrijgbaar of worden verkocht als officieel geregistreerd medisch hulpmiddel en dus niet vrij verkrijgbaar.

Cosmeceuticals dragen de belofte dat ze een geneesmiddelachtige werking hebben om huidveroudering en huidproblemen aan te pakken. Maar is dat ook zo? Mogen ze dit beloven en maken ze dit waar?

Wat zegt de wet

Volgens de wet mag cosmetica geen fysiologische veranderingen in de huid teweegbrengen – wat op zijn zachtst gezegd best een vage omschrijving is, maar dat terzijde. Tegelijkertijd geldt dat cosmeceuticals niet erkend worden in de Europese wetgeving, en daardoor alsnog gewoon onder de cosmetica vallen. En dat heeft invloed op de manier van testen van het product, de onderbouwing van de claims en de taal van de verpakking. Maar dat maakt het nu juist zo lastig.

Geen toezicht, geen garantie

Doordat er net zo weinig toezicht is op de claims van cosmeceuticals als die gewone cosmeticaproducten maken, kun je nog steeds behoorlijk voor de gek gehouden worden

Heel hard gezegd maakt dit allemaal dat de term cosmeceutical vooral een stevige marketingtool is geworden. Waarmee ik zeker niet wil zeggen dat alle cosmeceuticals ineffectief zijn. Het betekent vooral dat je als consument kritisch moet blijven met het uitzoeken van je producten. Een merk dat de term cosmeceutical voert, is niet altijd een garantie voor een goed, werkzaam product.

Hierbij wil ik opmerken dat de samenstelling en percentage van de werkstoffen leidend zijn voor de kwaliteit van een huidverzorgingsproduct en niet de term " Cosmecuetocals of Cosmedical" , dat natuurlijk erg leuk klinkt.


Bron: Dr. Jetske Ultee 
Onderzoeksarts in de cosmetische dermatologie en Extenso professional